Επιλογή Φίλων Vs Επιλογή Ιστοσελίδων

Επιλογή Φίλων Vs Επιλογή Ιστοσελίδων

Επιλογή Φίλων Vs Επιλογή Ιστοσελίδων

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα κριτήρια επιλογής φίλων με τα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξης μιας ιστοσελίδας στις θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης;

Οι επαγγελματίες στον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων και του ψηφιακού μάρκετινγκ πασχίζουν καθημερινά είτε να ανακαλύψουν είτε να εφεύρουν τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουν να καταστήσουν τις ιστοσελίδες ικανές να αναρριχηθούν στις υψηλές θέσεις των μηχανών αναζήτησης μιας και οι μηχανές αναζήτησης δεν παρέχουν επίσημα λίστα με τους παράγοντες που λαμβάνουν υπόψιν ως ποιοτικούς στην διαδικασία αξιολόγησή των ιστοσελίδων.

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την θέση μιας ιστοσελίδας και είναι γνωστοί σήμερα προέρχονται από μια σειρά δοκιμών και αναλύσεων από τις μεγάλες κυρίως εταιρίες στον χώρο του web design και του digital marketing. Όπως έχει αποδειχθεί υπάρχουν βασικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την θέση μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (SERPs). Αν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε με πιο απλά λόγια την επιλογή μιας ιστοσελίδας ως «ποιοτική» και γιατί οι μηχανές αναζήτησης να επιλέξουν να την εμφανίσουν ανάμεσα στις πρώτες τι θα λέγαμε; Δεν θα αναλύσουμε τους αλγορίθμους και τα updates των μηχανών αναζήτησης ούτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούνται από μια ιστοσελίδα αλλά θα γίνει μια προσπάθεια να δοθεί μια πιο απλοϊκή προσέγγιση στο θέμα «ποιοτική ιστοσελίδα».

Η φιλοσοφία επιλογής ποιοτικών ιστοσελίδων από μια μηχανή αναζήτησης σε σχέση με την πολιτική επιλογής των φίλων μας θα μπορούσε να έχει πολλά κοινά σημεία. Στην προσπάθειά μας να αναλύσουμε το φαινόμενο θα χρησιμοποιήσουμε επαγωγική μέθοδο. Ας αναρωτηθούμε αν θα επιλέγαμε ποτέ κάποιον για φίλο μας παίρνοντας σαν κριτήριο το πόσο ευκατάστατος οικονομικά είναι! Αν και σε κάποιους φαντάζει «ιδανικός» ένας τέτοιος «φίλος», υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι προτιμούν λιγότερους τέτοιου είδους «ιδανικούς» φίλους και στρέφονται στην ποιότητα στην ζωή τους επιλέγοντας ανθρώπους γύρω τους οι οποίοι έχουν ως γνώμονα βασικούς πυλώνες όπως η συμπεριφορά, οι ηθικές αξίες και ιδανικά. Η πίστη και η αφοσίωση στα ιδανικά και στις αξίες δεν επηρεάζονται από παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση. Μια παρόμοια προσέγγιση ακολουθείται και από τις μηχανές αναζήτησης. Η φιλοσοφία τους στην παροχή πληροφορίας είναι ανθρωποκεντρική και όχι κερδοσκοπική.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αποδείξει κατά την διάρκεια της ζωής μας ότι επιλέγουμε φίλους βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σε αυτή τη περίπτωση πως θα μας συμπεριφέρονταν όσοι αναζητούν κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά στους ανθρώπους; Είναι πολύ πιθανό να μας απέρριπταν, διότι δεν θα έβρισκαν ανταπόκριση στα ιδανικά που πρεσβεύουν! Ακολουθώντας λοιπόν το υποθετικό μας σενάριο, υποθέτοντας ότι έχουμε κερδίσει έναν τέτοιο νέο «ιδανικό φίλο/η» τότε θα χαιρόμασταν! Ας αναρωτηθούμε όμως, πόσοι ενδεχομένως ήταν οι αντικειμενικά ποιοτικοί άνθρωποι οι οποίοι θα μας είχαν απορρίψει. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάμεσα στους ποιοτικούς ανθρώπους να βρίσκονται είτε λιγότερο είτε ακόμα περισσότερο οικονομικά ευκατάστατοι από τους «ιδανικούς»! Σε αυτό υποθετικό σενάριο θα είχαμε ελάχιστους «ιδανικούς» φίλους μέχρι να βρίσκαμε νέους οι οποίοι θα εξυπηρετούσαν τα εισοδηματικά κριτήριά μας, αντικαθιστώντας τους παλιούς με νέους φτάνοντας στην στιγμή όπου θα βρίσκαμε τον πιο ευκατάστατο. Έστω ότι τον βρίσκαμε, μετά τι θα γινόταν; Η διαδικασία επιλογής είναι 50-50. Ίσως μας απέρριπτε, ίσως όχι. Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος σκέψης έχει κάποιο όριο οδηγώντας στην απομόνωση.

Γιατί λοιπόν να επιλέξουμε φίλους βασισμένοι σε ποσοτικά χαρακτηριστικά και όχι ποιοτικά; Γιατί λοιπόν, οι μηχανές αναζήτησης να κατατάξουν σε υψηλές θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων εκείνες τις ιστοσελίδες οι οποίες δεν έχουν την ποιότητα να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις;
Είναι απλά θέμα μόνο χρημάτων ή μήπως η κατάταξη έγκειται στην αξία της πληροφορίας που παρέχει καλύπτοντας την ανάγκη του χρήστη για άμεση, ποιοτική και με συνάφεια ενημέρωση; Άραγε, σε επίπεδο αλγόριθμων αξιολόγησης ιστοσελίδων, οι μηχανές αναζήτησης κατατάσσουν στις υψηλότερες οργανικές θέσεις τις ιστοσελίδες εκείνες οι οποίες επιλέγουν να ακριβοπληρώσουν μερικές διαφημίσεις έναντι αυτών οι οποίες έχουν επενδύσει σε ποιοτικό περιεχόμενο;
Οι μηχανές αναζήτησης εκτός από εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαχείρισης, αναζήτησης και εύρεσης πληροφορίας είναι και εταιρίες οι οποίες χρειάζεται να έχουν κέρδη. Ταυτόχρονα οι μηχανές αναζήτησης εκτός από εταιρίες με κέρδη είναι και εταιρίες οι οποίες προσπαθούν να κάνουν την ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη!

Σε έναν κόσμο όπου όλα φαίνεται να μπορούν να αγοραστούν, οι μηχανές αναζήτησης βρίσκουν ανώφελο να προωθήσουν επιχειρήσεις σε υψηλότερες οργανικές θέσεις στις αναζητήσεις μόνο και μόνο επειδή πληρώνουν μεγάλα ποσά σε διαφημίσεις (να ξεκαθαρίσουμε κάτι, είναι διαφορετικό να κατατάσσεται μια εταιρία σε υψηλές οργανικές θέσεις των μηχανών αναζήτησης και διαφορετικό το να κατατάσσεται σε υψηλές πληρωμένες θέσεις διαφήμισης. Υπάρχει άμεση συσχέτιση μιας ποιοτικής ιστοσελίδας και μιας υψηλά εμφανιζόμενης διαφήμισης αλλά αυτό θα εξηγηθεί σε επόμενο άρθρο.). Γιατί το κάνουν αυτό; Προφανώς για τους ίδιους λόγους για τους οποίους κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού κατά την  διάρκεια των χρόνων λειτουργίας τους. Η απάντηση βρίσκεται στην φράση «αντικειμενική αξιολόγηση με προσωποποιημένο προσδιορισμό». Δηλαδή, χρησιμοποιώντας «έξυπνους» αλγόριθμους κατατάσσουν τις ιστοσελίδες βάσει ποιότητας πληροφορίας και βάσει προσωπικών επιλογών ή ιστορικού ενεργειών των χρηστών του διαδικτύου. Το πως αξιολογούν το ποιοτικό περιεχόμενο οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο δεν αναλυθεί στο παρόν άρθρο.

Σε τι τομέα χρειάζεται να επενδύσει κάποιος τα χρήματά του ώστε να θεωρηθεί μια ιστοσελίδα ποιοτική;

Δεδομένου ότι υπάρχουν εταιρίες οι οποίες παρέχουν υψηλού επιπέδου περιεχόμενο έχοντας προβλέψει αρκετούς από τους παράγοντες SEO (παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την θέση μιας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης) καθίστανται ικανές να ανταγωνίζονται για μια από τις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων στις μηχανές αωαζήτησης (SERPs).

Τι συμβαίνει όμως με τις εταιρίες οι οποίες δεν επενδύουν στο ποιοτικό περιεχόμενο και τους παράγοντες SEO;

Η απάντηση είναι ότι εφόσον μια εταιρία δεν έχει δώσει την απαιτούμενη προσοχή σε θέματα SEO είναι πιθανότατα πολύ δύσκολο να αναρριχηθεί σε υψηλές οργανικές θέσεις. Το μόνο που μπορεί να πετύχει μια εταιρία χρησιμοποιώντας τις διαφημίσεις (ppc) της εκάστοτε μηχανής αναζήτησης (π.χ. Google Ads) είναι να καταφέρει να εμφανιστεί σε υψηλές θέσεις των πληρωμένων αποτελεσμάτων μόνο σε περιπτώσεις που τη συγκεκριμένη περίοδο που πραγματοποιείται η διαφήμιση δεν γίνονται ταυτόχρονες ποιοτικές διαφημίσεις από ανταγωνίστριες εταιρίες με καλύτερο περιεχόμενο και υψηλό quality score ιστοσελίδας, σε περιπτώσεις που η διαφήμιση έχει σχέση με την αναζήτηση, μόνο για την περίοδο που διαρκεί η διαφήμιση και μόνο σε περιπτώσεις που έχει επενδύσει μεγαλύτερο budget στα πληρωμένα αποτελέσματα μια ιστοσελίδα ξεπερνώντας έτσι μια αντίστοιχων υπηρεσιών και ποιότητας ανταγωνίστρια ιστοσελίδα.

Το κόστος της διαφήμισης επηρεάζει την οργανική θέση μιας ιστοσελίδας;

Η εταιρία Google επισημαίνει χαρακτηριστικά μέσω της ιστοσελίδας της πως «Κάθε διαφήμιση στο Google επισημαίνεται σαφώς και διαχωρίζεται από τα πραγματικά οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Ενώ οι διαφημιζόμενοι μπορούν να πληρώνουν περισσότερα για να εμφανίζονται υψηλότερα στην περιοχή διαφήμισης, κανείς δεν μπορεί να αγοράσει καλύτερη τοποθέτηση στα ίδια τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Επιπλέον, οι διαφημίσεις εμφανίζονται μόνο αν είναι σχετικές με τους όρους αναζήτησης που καταχωρίσατε. Αυτό σημαίνει ότι βλέπετε μόνο διαφημίσεις που είναι πραγματικά χρήσιμες.».

Εδώ παρουσιάζονται σε απλό μαθηματικό τύπο οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την κατάταξη της διαφήμισης (advertisement rank). Το CPC (cost per click) αφορά το κόστος ανά κλίκ που δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε και το QS (quality score) αφορά ένα σύνολο παραγόντων που καθιστούν την διαφήμιση ποιοτική συμπεριλαμβανομένης και της ποιότητας της ιστοσελίδας στην οποία κατευθύνονται οι επισκέψεις.

Όταν ψάχνουν κάποιοι πως να αυξήσουν την κατάταξη της διαφήμισής τους, κατευθύνονται κατευθείαν στην αναπροσαρμογή του προσφερόμενου ποσού διαφήμισης αυξάνοντας το ημερήσιο CPC (cost per click);
Για να κάνει καποιος αυτό θα πρέπει να έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές. Αν όχι, τότε δεν πρέπει να επαναπροσαρμόσει το bid μέχρι να κάνει τα εξής:

  1. Δημιουργήστε πιο σχετικές περιεχόμενο διαφημίσεις με το κοινό στο οποίο απευθύνεστε προσαρμόζοντας κατάλληλα το call to action.
  2. Αντί να χρησιμοποιείτε μεγάλες ομάδες διαφήμίσεων προσπαθήστε να δημιουργήσετε μικρότερες, πιο συγκεκριμένες ώστε να βελτιώσετε την συνάφεια τους με τις αναζητήσεις των χρηστών και να αυξήσετε το quality score.
  3. Δημιουργήστε πιο συγκεκριμένες σελίδες προορισμού (landing pages) με μοναδικές προσφορές για κάθε ομάδα διαφημίσεων.

Μόνο εφόσον έχετε προβεί στις παραπάνω ενέργειες θα καταφέρετε να κυριαρχήσετε στις υψηλές θέσεις των διαφημίσεων για τις λέξεις κλειδιά που έχετε επιλέξει.

Μπορούν να διεκδικήσουν μια υψηλή θέση στα οργανικά αποτελέσματα μόνο και μόνο επειδή πληρώνουν πολλά λεφτά σε διαφημίσεις στην ίδια την εταιρία που είναι υπεύθυνη για την οργανική κατάταξη;

Έστω λοιπόν σε ένα υποθετικό σενάριο, ότι αν κάποιος μπορούσε να πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ για να διαφημίσει την επιχείρησή του και να καταταχθεί στις υψηλές θέσεις των SEPRs τότε τι θα συνέβαινε;
Αυτό θα σήμαινε ότι ένα μεγάλο μέρος των αναζητήσεων των χρηστών για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά θα κατέληγαν στην ιστοσελίδα του πλούσιου «ιδανικού» φίλου μας, η οποία δεν γνωρίζουμε αν θα είχε ποιοτικό περιεχόμενο ή θα πληρούσε ποιοτικά κριτήρια. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι μηχανές αναζήτησης επιλέγουν να κατατάσσουν σε υψηλές θέσεις του πλούσιους πελάτες τους τότε ο κύριος όγκος, όπου είναι και ο βασικότερος, των χρηστών θα απέρριπτε τέτοιες πολιτικές. Γιατί; Αν οι πραγματικά ποιοτικές ιστοσελίδες δεν μπορούσαν να αναρριχηθούν σε υψηλές θέσεις λόγω ενδεχόμενης έλλειψης budget ή παντελής αποχή από τα πληρωμένα αποτελέσματα, θα δημιουργούνταν ένα αίσθημα μεροληψίας και άνισης αντιμετώπισης. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα οι χρήστες να επιλέξουν άλλους τρόπους προώθησης ή άλλες μηχανές αναζήτησης πιο αξιοκρατικές να διαφημίσουν την επιχείρησή τους και οι όσες προσπάθειες για αύξηση των εσόδων τους στις εταιρίες όπως Google, Bing, Yandex κτλ. να αποτύγχαναν.

Πλέον οι αναζητήσεις και τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι προσωποποιημένα. Αυτό σημαίνει πως οι μηχανές αναζήτησης, ιδιαίτερα η Google που χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα, λαμβάνουν υπόψη τους ποιος χρήστης, με ποια IP Address, από ποιον browser, σε ποια γλώσσα λειτουργικού συστήματος  κτλ. αναζητά ποια πληροφορία καθώς και πόσο σχετικό είναι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής με την αναζήτησή του. Τα αποτελέσματά τα οποία εμφανίζονται ύστερα από μια αναζήτηση είναι εκείνα τα οποία το σύνολο των χρηστών στο διαδίκτυο έχει χαρακτηρίσει σαν τα πλέον σημαντικά. Η συμπεριφορά του συνόλου των χρηστών στο διαδίκτυο είναι μια δυναμική σχέση εμπιστοσύνης και οι μηχανές αναζήτησης το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν. Για αυτό το λόγο αξίζει να σημειωθεί πως εκτιμάται η ποιότητα σε μια ιστοσελίδα και κατά πόσο αυτό που φαίνεται να προσφέρεται αρχικά, προσφέρεται και ουσιαστικά τελικά.
Αν λοιπόν οι μηχανές αναζήτησης επέλεγαν μια πολιτική προώθησης των πλούσιων πελατών θα είχαν μερικές χιλιάδες χρηστών και μερικά εκατομμύρια κέρδη όμως ταυτόχρονα θα έχαναν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι απλά θα απέρριπταν μια λάθος φιλοσοφία προώθησης υπηρεσιών, χάνοντας ταυτόχρονα και χιλιάδες εκατομμύρια σε έσοδα.  Αυτό σταδιακά θα οδηγούσε και τους πλούσιους φίλους μας να εγκαταλείπουν σταδιακά τις μηχανές αναζήτησης οι οποίες τους έκαναν διάσημους και αυτό διότι οι τελευταίες θα είχαν βρει πιο πλούσιους φίλους. Σε βάθος χρόνου οι μηχανές αναζήτησης θα είχαν εξαντλήσει την κύρια δεξαμενή πελατών. Ακόμα και να μην συνέβαινε αυτό οι χρήστες στο διαδίκτυο δεν θα χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες μηχανές με αποτέλεσμα να μην κερδίζουν ούτε οι διαφημιστές ούτε οι διαφημιζόμενοι.

Αν προσπαθήσουμε να ορίσουμε τον επαγγελματία θα λέγαμε πως παρέχει ποιοτική υπηρεσία, άμεσα, έγκυρα και με αξία για τον πελάτη. Στόχος των επαγγελματιών στον τομέα της πληροφορικής και του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Ποιοτικές υπηρεσίες γιατί; Διότι στην ποιότητα κρύβεται μια δόση αλήθειας η οποία ξεπερνά τις προσωπικές επιλογές. Μπορεί δηλαδή κάποιος να μην επιλέξει ποιοτικές επιλογές για την ιστοσελίδα του αγοράζοντας άμεσα χιλιάδες links, αντί να δημιουργήσει ποιοτικά ατομικά links τα οποία παίρνουν αρκετό χρόνο. Ότι οι ποιοτικές επιλογές υπάρχουν είναι δεδομένο, απλά εξαρτάται από τον καθέναν τι πολιτική θα ακολουθήσει.
Οι μηχανές αναζήτησης προσπαθούν να φτιάξουν ποιοτικές ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες με γνώμονα την ποιοτική ενημέρωση. Η επιλογή φίλων τελικά αποδεικνύεται πως μόνο εύκολη διαδικασία δεν είναι. Γιατί να είναι εύκολη η διαδικασία επιλογής ιστοσελίδων εύκολη;

Η πληροφορική και το μάρκετινγκ είναι επιστήμες και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται. Σε κάθε περίπτωση αναζητήστε επιστημονικές-επαγγελματικές λύσεις σε θέματα μηχανικής πληροφορικής και ψηφιακού μάρκετινγκ από επιστήμονες μηχανικούς πληροφορικής και μάρκετερς στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα. Εμπιστευθείτε όσους έχουν αποδεδειγμένη και πιστοποιημένη γνώση από αναγνωρισμένα ανώτατα ιδρύματα. Αναζητήστε τους.

Dimiitris C. Gkikas
Digital Account Manager
Oweb Digital Experience


Related items